From grin Fri Sep  3 17:45:16 1999
Message-ID: .19990903174516.Q14683@mail.tolna.net.
Date: Fri, 3 Sep 1999 17:45:16 +0200
From: Peter Gervai 
To: "Krisztian R. Hildebrand" 
Reply-To: grin@tolna.net
Subject: Re: Az Internet eluzletiesedese
References: 
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
X-Mailer: Mutt 0.93i
X-Tagline: Sorry, Dave, I'm afraid I can't do that.
In-Reply-To: ; from Krisztian R. Hildebrand on Fri, Sep 03, 1999 at 05:12:02PM +0200
Status: RO
Content-Length: 3798
Lines: 79

On Fri, Sep 03, 1999 at 05:12:02PM +0200, Krisztian R. Hildebrand wrote:

Ujsagcikket irok a The Budapest Sun c. lap szamara, aminek temaja az, hogy milyen negativ vagy pozitiv hatasa volt az Internetre annak, hogy a halozat mara "biznicce" valt, tehat az egykor dominans tudomanyos-hobby felhasznalas mellett vagy helyett ma mar az uzlete a foszerep. Kulonosen erdekel, hogy az Internet uzlette valasa ota milyen problemakkal kell szembenezniuk az egyetemi, kutatointezeti rendszergazdaknak.

En internet szolgaltato vagyok, de ilyen oldalrol nyilvan nem fuznek hozza semmit. :)

Userkent meg az van, hogy mint MINDEN esetben, amikor egy rendszer kikerul szeles nepretegek szamara is elerhetoen, megjelennek rajta az "idiotak". Mig a zart, kiserleti rendszereket szakemberek hasznaljak, akiknek erdekuk az, hogy a rendszer mukodjon, meghozza gazdasagosan; addig az "idiotak" mindezert fizetnek, ezert ugy erzik, jogukban all minel tobbet kapni a tortabol, es mivel ok kifizettek a lehetoseget, BARMIT megtehetnek, amit csak tudnak - nem szivessegbol hasznaljak az eroforrasokat, hanem joguk van hozza.

Megjelentek tehat hatalmas tomegekben az analfabeta emberek, melyeknek ket harom fo csoportja van:

  1. gyerekek. meghozza olyanok, akiknek a szamitastechnikahoz, mint tudomanyaghoz semmi kozuk. matematikabol osszeadni ne tudnak, logikajuk tompa, es emellett szocialis (pszichologiai, intelligenciai) kepessegeik sem mindig erik el az akademiai szferaban termeszetes modon kialakulo az atlagnal kisse magasabb szintet. (Noha manapsag elnezve a diakokat, ez a kijelentes talan idejet multa.
    Ebbol a korbol eleg sok tamadas, trojai program, virtusprogram szarmazik, valamint az aroforrasok pazarlasa.
  2. uzletemberek; kozonseges antiszamitastechnikusok. szinten a penzukert szolgaltatast vesznek, melyhez joguk van. a hatasuk eltero az elobbitol: olyan alkalmazasok letrejottet indukaljak, mely nem felelne meg egy szorosan technikai/tudomanyos igenyu retegnek: az alkalmazasok eltolodnak a tartalom/hasznossag felol a reklam/latvany iranyaba. A neten exponencialisan novekvo mennyisegu a grafikai/animacios/latvanyelem, es fokozatosan csokkeno mennyisegu, es zuhano aranyu a tartalom.
    masik negativ hatasa az uzletemberek megjelenesenek a mestersegesen magasan tartott arak (vesd ossze cisco, akik miatt szerintem az eszkozok ara a normalisnak harom-tizszerese), a tavkozlesi business (tavkozlesi arak mestersegesen magasan tartasa).
  3. mediak (ujsagirok, televiziok). az antiszamitastechnikusok tajekoztatast igenyelnek, de erre a megfelelo emberek kis szama miatt csak a mediakat tudjak felhasznalni. a mediak szinten antiszamitastechnikusok, tehat a klasszikus vak-vezet-vilagtalant elv ervenyesul. ennek hatasa az, hogy a felretajekoztatott tomegek tehetetlensege olyan hatalmas erot kepvisel, ami miatt a addigi hatekonysag/tartalom/konzisztens-rendszer orientalt halozat fokozatosan atalakul egy latvany-kozpontu szorakoztato mediava, amit a pazarlas, inkonzisztencia jellemez. (Nagyon jo pelda erre a maniam, hogy a "media" nem vesz tudomast a szabvanyokrol, es az URL-eket 1-2 eve elkezdtek hibasan irni, http://www.akarmi.com/ helyett http://www.akarmi.com formaban, a '/' jelet lehagyva. Ezt tisztan technikai kornyezetben egyszeru lenne, megoldani, hiszen hibas megadas, mindenki megerti. Azonban ha a mediaban azt latta hogy nem kell, nem fogja nekem, a 'szakembernek' elhinni, hiszen nem azt latta.)

Osszegzes:

Nagyjabol ennyi a velemenyem.

"Use it or abuse it."

udv,
grin


From grin Fri Sep  3 22:55:29 1999
Message-ID: 
Date: Fri, 3 Sep 1999 22:55:29 +0200
From: Peter Gervai 
To: "Krisztian R. Hildebrand" 
Reply-To: grin@tolna.net
Subject: Re: Internet es a kommersz
References: 
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
X-Mailer: Mutt 0.93i
In-Reply-To: ; from Krisztian R. Hildebrand on Fri, Sep 03, 1999 at 06:33:18PM +0200
Status: RO
Content-Length: 4051
Lines: 92

Hello,

On Fri, Sep 03, 1999 at 06:33:18PM +0200, Krisztian R. Hildebrand wrote:

Koszonom szepen a valaszodat, amit nagyon erdekesnek talalok. Szivesen kerdeznelek a masik szemszogbol is, vagyis, hogy ISP-kent hogyan velekedsz a dologrol.

Nos...

Mivel a muszaki reszet a user supportnak en csinalom, tudnek meselni az antitalentumokrol, de azt hiszem hogy ha komlyabban belegondolok, akkor az idegesito arcok osztva osszes userekkel eleg kis szam, tehat vegulis nem panaszkodom.

ISP-kent nyilvan "termeszetebol adodoan" kell hogy "tamogassam" az uzletet, hiszen ebbol elek. Azonban en egy elegge kulonos ISP vagyok (azt hiszem ezt a usereim tudnak leginkabb felpanaszolni), hiszen szerelembol csinalom, es igy magamra vallaltam azt is, hogy mindaz ellen harcolok, amit az elozo levelemben leirtam.

Nekem fontos, hogy "tudjak" rolam, hogy altalaban a tudatlanokat nem kihasznalom, hanem oktatom. Persze vannak olyanok, akik kialtanak azert, hogy kihasznaljak oket, altalaban azok akik nem hajlandoak maguktol semmit sem tenni, es elvarjak, hogy meg a wcpapirt es elopuhitva kapjak kezhez... De altalaban igyekszem, hogy en vedjem es tanitsam a usereimet, es csereben ok gondosan es tisztessegesen netezzenek.

Na, eddig a mese.

A valo vilag pedig nem ilyenekbol all. Vegyuk peldaul a nagy budosszajut, a matavot. Teljesen tisztan a penz, meghozza az extraprofit a cel. Ezert egyreszt ugyanazt csinaljak mint a windoze (elhitetik a vevovel, hogy ennek tenyleg lassunak es draganak kell lennie, es a szakemberek azert vannak hogy az internet papjaikent megorizzek a tudast a beavatottaknak), es hulyitik a nepet; de ami sokkal kritikusabb, hianyzik beloluk, es emiatt a usereikbol is az az ETIKAI hozzaallas, ami egy tagot egy kozosseg reszeve tesz. Az akademiai kozosseg egy szubkultura, tekintettel vannak egymasra (akar kenyszerusegbol is). Az uzleti vilag tele van ki tudja honnan szalasztott businessmenekkel, akiknek fogalmuk nincs a netes etikarol, es nem is erdekli oket, hiszen ok is fizetnek a kapcsolatert.

Peldaul, ha egy geprol tamadas erkezik, akkor egy kozossegben a tamadott szol a tamadas forrasanal levo adminnak, es az, mivel tamadni nem etikus, elintezi az ugyet (es a tamadot). Az ilyen businessmeneknel egyreszt probaljak becsukni a fuluket barmi olyan elol, ami azt okozna hogy nekik a fizeto ugyfelet molesztalniuk kelene, hiszen az fizetett, es azt csinal amit akar. (Ennyivel rosszabb pl. az en usereimnek, hiszen ok nem csinalnak azt, amit akarnak.) Ha mar ezt nem tudja tenni (mert peldaul a regivagasu nem oltonyos szolgaltatok kicsit idegesek lesznek, es bojkottal fenyegetoznek) akkor megprobal vagy ellenallni ("van pecsetes papirja arrol, hogy kart okozott?"), vagy megprobal minel lassabban reagalni, es volt mar olyan erzesem is hogy azt mondtak hogy csinalnak valamit, es kozben semmit...

Jelenleg is szeparalt az internet "szolgaltato" vilag. Egy resze a regi maniakusok, szakemberek... masik resze a leszarjuk-hiszen-megvettuk-es- a-mienk oltonyosok. Persze mindenki valtozik... szakemberbol oltonyosok, es oltonyosokbol - neha - hozzaertok lehetnek.

ilyesmi. :-)

[...]

, de azert eleg regota (1986 ota) foglalkozom TCP/IP -vel es igy elegge lesujto a sajat a velemenyem is. De en kevesbe a userekre mint inkabb a biznicmenekre haragszom, akik mindenbol penzt akarnak csinalni es a tudatlansagbol csinalnak uzletet...

Meg abbol hogy megveszik azt, amit ingyen epitettek lelkes emberek. Hadd ne anyazzak itt neked... http://www.lyrics.ch/ ha tudod mi volt... Es szamos mas, ingyen osszerakott es elherdalt csoda. Es a banner ad-ok. Porno-site-ok. Hadd ne soroljam.

cya,
grin