Vzrl lmodom

Egy sivatagban megyek, napok, hetek ta. A lbam a mly, apr szem, forr homokban gzol, s a homokszemek befolynak cipmbe, s vrsre marjk a lbam, s beszllingznak ingem al, s a tz naptl fakadt izzadtsgommal keveredve tapadnak testemre s viszketnek, getnek. Megyek elre. Emlkszem, hogy a vizem kt napja fogyott el, azta csak a forr nappalok s a hideg jjelek vltjk egymst. Szomjas vagyok, meg fogok halni.

Egy nagy hzhoz rek, olyan rgi angol stlus taln, hrom emeletes khz, a tetejn vzkp szrnyek, zld futnvny a faln. Az ajt eltt hatalmas kupacban fehr manyag dobozok. Odavnszorgok, s ltom, hogy a dobozok eltt egy lny ll. pp az egyik dobozt prblja kt kzre fogva bevinni a hzba, ltom, hogy j nehz. Kzelebb rve rjvk, hogy a dobozok vztartlyok, taln hsz literesek lehetnek, mindegyik gondosan lezrva egy fm kupakkal.

Rm nz, s n nygk, hogy szomjas vagyok. Mondja, hogy a dobozokban vz van, amit fel kellene vinnie a hzba. Ott llok s nzem, ahogy erlkdik a cipekedssel. Megfogok kt tartlyt, s elkezdtem cipelni a hzba, mikzben mutatja az utat fel az emeletre, ahol egy hatalmas tncterem, bbor brsonyfggnykkel s egy jfekete zongorval ll, annak a sarkba mutatja, hogy tegyem le. Mikzben mentnk a kvetkez adagrt, beszlgetett velem, majd ahogy vittk fel a tartlyokat sorban, egyms utn; n cipelve ket, pedig meslve mindenflt, mint pldul azt, hogy hogyan vlasztottk meg az arab sejkeket, vagy meslt magrl, meg a kirlyi szrmazsrl; nha nekelt nekem gynyr dalokat, s megmutatta, hogy tudom a tartlyokat gy lerakni, hogy ne boruljanak le.

Beesteledett, s elfradt a sok stlsban, s mondta, hogy nem lenne j ha a vz reggel mg kint lenne, mert a rablk szrevehetik, de mr fradt. Elment aludni, n pedig hordtam a tartlyokat, melyek hs rintskkel s bell ltyg tartalmukkal majdnem az rletbe kergettek, de nem nyltam hozz, hiszen nemsokra kszen vagyok, s akkor biztos ad belle.

Pontosan szz tartly volt, ezt tudtam azonnal. Egsz jjel hordtam ket, mikzben a kezemen fehr hlyagok keletkeztek, majd mltak el, s a cipm talpa teljesen elkopott s meztlb jrtam a lpcsket, s az ingem elszakadt.

Eljtt a reggel, s felkelt s elksrt az utols kt tartllyal a helykre. Lerogytam, hallosan fradt, s hallosan szomjas voltam. "Szomjas vagyok..." - akartam nygni, de nem jtt ki hang kiszradt torkomon. meslt kzben, pp az aranyhalakrl. Majd azt mondta, hogy ltja, hogy elfradtam, nyugodtan aludhatok itt, amg frdik. "Vz..." akartam mondani, de kptelen voltam, csak nztem r, mikzben rm mosolygott s kiment egy hatalmas, dszes ajtn. Hallottam a vz csobogst, s lttam, hogy a tartlyokbl valahol alul kifolyik a vz. Pancsikolt, s a vz kicsorgott az ajt alatt. Odavnszorogtam, s kezemmel a tcsba nyltam, de az felszradt, mire az ujjam odart, s csak a port markoltam.

Kijtt, s rm nzett, majd tsszentett egy kecseset s elmosolyodott. Szomjamat mondtam volna, de kptelen voltam. Nzte, hogy mit akarok, de nem rtette. Vgl azt mondta, hogy gy ltja, hogy meg fogok halni, s ez nagyon elszomortja, de segt elmenni a temetbe.

Megfogott, felsegtett, s elindultunk. Prbltam a kezemmel egy tartly fel nylni, de ertlenl hanyatlott le. Mentnk, mikzben nyugtatott, hogy nem olyan szrny rzs, s hogy ne fljek semmitl. Kimentnk, t egy zld bokrokbl ll labirintuson, egy fkkal vezett kerti tig, aminek a partjn volt a temet. "VZ!" akartam sikoltani, de csak egy shajt tudtam kinygni, rm nzett, s mondta, hogy ne fljek, segt. Odastltunk a sromhoz, ami ki volt sva, s a kzepn egy takaros kopors, benne kisprna, meg meleg, vastag paplan. Izzadtam s szomjas voltam, s nztem a tavat, a mrhetetlen mennyisg vizet... s odaksrt a srhoz. Ne fljek, mondta, segt, s beltetett a koporsba.

Ott ltem, s nztem t, srga frdruhban volt, szalmakalappal a fejn, s engem nzett. Azt mondta, nekelne szvesen egy altatdalt, de megfzott s most fj a torka. Lassan a szomjsg tzz vlt bennem, lecssztam a forr paplan al, s betakart, s n meghaltam.

s hallomban is ott fekdtem, s izzadtam s szomjas, hallon tli szomjsggal szomjas voltam, s prbltam magamrl letpni a tzknt get takart s a torkomrl a bnasgot,

s kinyitottam a szemem, ledobtam magamrl a takart s shajtottam egyet. Ismt reggel van.

grin, 2000/4/26 05:30