Tiszteld a trvnyt

- Ksz az uzsonna! - szlt be Eszter a szobba, ahol Albert a tvt nzte. A felesgre nzett, blintott, s a kszlket kikapcsolva kistlt az tkezbe.

- Mi finomat esznk ma? - krdezte, nem tl hangosan, nehogy a ks dlutn nyugodni vgy szomszdai kzl megorroljon rjuk valaki.

- Szintetikus... - hzta a szt Balzs, a tz ves csemetje, ujjval bkdsve a hamburgert.

- Tudod Balzs, hogy nem ehetnk minden nap hst, mert az pazarls lenne. Amgy is finom. - mosolyodott el, mikzben helyet foglalt az aszal mellett, s beleszagolt az eltte fekv zsemlbe csomagolt hsszersg valdinak tn illatba.

- Nem akarod, ugye, hogy azt mondjk rd, hogy pazarlod az telt? - nzett r az anyja, mikzben kitlttte neki egy pohrba a termszetazonos szrpjt.

- Persze hogy nem... - bmult a fi a tnyrjba.

Albert beleharapott a zsemlbe, j pldval jrva ell, s pp akart egy vidmt megjegyzst tenni a benne tallhat, teljesen igazinak kinz saltra, amikor drmbltek a bejrati ajt vkony plasztiklapjn. Az asztal krl lk megdermedtek, egymst nztk, mintha attl a drmbls egy meg nem trtnt rmlom tvoli fenyegetsv szeldlne.

Ismt drmbltek, s egy rekedt frfihang fennhangon megszlalt a folyosn:

- Nyissa ki. Tudjuk hogy odabent vannak.

Albert fradt, beletrdtt modulatokkal felllt, csendben a tnyrjra helyezte a zsemlt, felesgre nzett, remnytelen tekintettel, majd odalpett az ajthoz. Maga eltt ltta a kpet, amint kint nhny barna foltos zld ruhs, gpfegyveres ember, vagy kkes-zld ruhs kzifegyveresek llnak, s remlte, hogy nem fekete ruhs, maszkos csapat. Nem nyugtatta magt azzal, hogy esetleg csak egy dhs szomszd li ki mrgt az ajt lapjn, vagy egy rszeg plinkagzben felbtorodott frfiassga zuhant dlutni nyugalmukra; a hang hatrozott volt, ktsget nem tr, olyan ember hangja, aki tudja, hogy engedelmeskednek neki.

Kinyitotta az ajtt. Kkes-zld ruha, sapka, kzifegyverek s vasalt gumibotok. t ember, testes, izmos frfiak, hrom tsks, rvid hajjal, egy kamert tart a kezben. Mlyet llegzett.

- Jnapot.

- Magor Albert? - krdezte a borotvlt, ragys arc, alacsony frfi, aki ell llt, s nyilvnvalan a vezetjk volt.

- n vagyok. - tagadni felesleges is lett volna, sajt otthona ajtajban llva.

- Bemegynk. - mondta a frfi, s betolta Albertet a laksba, maga eltt, a nappali fel, mikzben a msik ngy kvette ket, s az utols becsukta az ajtt. Albert lelt az egyik kopott fotelbe, ahova a frfi irnytotta. Az ajtban megjelent a felesgnek rmlt arca, s Albert egy intssel mutatta, hogy menjen, menjen minl messzebb attl a szobtl, az emberektl, s vigye a gyereket is. A vezet azonban mskpp gondolta.

- Hvja be a felesgt, s a gyerekt.

Albert a felesgre nzett, s k belptek, s leltek a heverre, ahova az egyenruhs mutatott.

- Maguknak is tudniuk kell, hogy okuljanak belle. - magyarzta az egyenruhs, mikzben Eszterk a helykre rtek. - gy trvnyes.

Majd vett egy levegt, s beszlni kezdett, gyakorlottan, folykonyan mondta a szveget, melyet valsznleg minden ilyen alkalommal elmond.

- Orbn br vagyok a Tancsadstl, s azrt jttem, mert maga, Magor r megszegte a trvnyt. Bncselekmnyt kvetett el.

Albert tudta, hogy ez egy Felelssgrevons, de mgis remegni kezdett, mikor megtudta, hogy Bncselekmnyrl van sz. A Szablyszegsek rendszerint elfordulnak, mg akkor is, ha az ember nagyon vigyz, hiszen a trvnyek oly bonyolultak, hogy mr csak a brk s az gyvdek kpesek azt tltni. De Bncselekmny? Mindig azt hitte, hogy ez csak msokkal trtnhet meg, azokkal, akik nem gyelnek elgg, azokkal, akik szabadjra engedik magukat, vagy csaldjukat. De nem, mindig nagyon vatos volt, s a felesgt is mindig vta brmilyen meggondolatlansgtl, nem jrtak este az utcn, nem beszltek hangosan, nem nztek soha egyenruhsok szembe, nem mentek olyan helyekre melyeken nem volt kint a KZNP srgszld tblja...

Taln rmlete adta neki a btorsgot arra, hogy majdnem arctlanul meg merje krdezni:

- Mit kvettem el...?

- Adcsals.

A sz hallosan, fenyegeten zuhant r, belebokszolt az agyba s alhull nbizalmt rugdosta visszhangjnak csengsvel.

Orbn br folytatta:

- Mint maguk is tudjk, a Tancsads clja a trsadalmi rendet fenyeget trvnysrtsek megakadlyozsa, illetve ezek elkvetinek jobb tra trtse. Bejelents rkezett hozznk, hogy maga a legslyosabb bncselekmnyt kvette el, s viselnie kell ennek kvetkezmnyeit.

Az egyik majdnem kopasz, izmos, rossz arcu Tancsad hmmgve, vigyorogva blogatott. Albert nyelt egyet. Hallgatott, nem kapott engedlyt arra, hogy szljon, s nem akarta az amgy is slyos helyzett mg jobban rontani.

- Igaz-e az a tny, miszerint maga tegnap lenyrta a szomszd kertjben a fvet? - csattant a krds.

Albert megdbbent, s nem rtette a dolgot. Mit kvethetett el? Halkan vlaszolt, nem nzve a brra.

- Igen, lenyrtam neki, de nem fizetsgrt.

A br gnyosan hmmgtt.

- A bejelents szerint maga a fnyrs utn kt veg srt kapott ezrt a tevkenysgrt, melyet hazavitt, s valsznstheten elfogyasztott.

Albert nem tudott szlni.

- A srk rtke darabonknt, a tanvallomsok alapjn felttelezheten ezer forint krl mozgott. Mivel ma dlutnig nem rkezett meg az ennek megfelel ad, azonnal riszatottk az Igazsgszolgltatst, s a nyomozs utn minden adat a rendelkezsemre ll ahhoz, hogy tletet hirdessek. Megkrdezem, Magor Albert, befizette a jvedelme utni, felttelezheten legalbb ezertszz forintnyi adt s jrulkot?

Albert szinte suttogva brt csak vlaszolni:

- Nem voltam tudatban annak, hogy jvedelmem volt. Nem tudtam. Nem tudtam, - hajtogatta, arct kezbe temetve.

- Vallomst tudomsul vettem. - blintott a br.

Albert felemelte fradt tekintett, a brra nzett, most elszr, mint akinek mr mindegy, tudja hogy elrte a trvny keze.

"Nem szabad knyrgni!" - mondogatta magban. Jl emlkezett r, mi trtnt Lpossal, akit csak sima Egszsggyi Szablysrtssel vdoltak, amikor ellenrzs folyamn kiderlt, hogy a hmrsklete a bejelentett 38.5 fok helyett csak 37.2 fok. Szegny Lposon segtett a felesge gygyteja, de senki nem szmtott az ellenrzsre, s mivel a 38 fok alatti hmrsklet nem jogost fel betegsgre, a brsg kimondta a bnssget. A felesge ostoba mdon nem zavarta el szemreval huszonves lnyukat, s persze nem volt meglep az tlet, ami egyszeres nemi erszak volt a lnyn, nevel clzattal. Lpos ktsgbeessben arctlanul kegyelemrt knyrgtt, versrt, vagy megblyegzsrt, csak ne bntsk a lnyt... A br persze jogosan dhs lett, hogy hogyan felttelezheti azt, hogy az tlet nem tkletes, s hogy hibsan lett a bntets kivlasztva, s ezrt a Hatsg megsrtse miatt elrendelt egy fenytst.

A gumibotos, t percnyi tlegelst majdnem egy hnap alatt heverte ki, de termszetesen ekzben dolgoznia kellett, amikor mr kpes volt mozogni. A lnyn vgrehajtott bntets pedig rk emlkeztetje lett az vatossgnak, trvnytiszteletnek. Albert hlt adott az Elnknek, hogy nem lenya szletett.

De ez nem Szablysrts volt. Az adcsals Bn.

- Ksznm a megrtst, br r. - mondta.

- Semmisg. - hessegette el magtl a ktelez hlt a br. - Figyelembe vve szintesgt, valamint azt, hogy elszr kvet el bnt, nem szabom ki a maximlisan kiadhat bntetst.

Akaratlanul is megknnyebblt shaj trt fel Albertbl, hogy megmeneklt a kivgzstl, s valsznleg Eszter is hasonlan rezhette magt, tudvn, hogy is ivott a bnsen szerzett italbl.

- Figyelembe vve a tnyeket teht nem kivgzs, vagy otthontalants a bntets - mondta megfontoltan -, hanem elkobzs. Remlem, hogy az enyhe tlet segt maguknak megtallni a helyes utat. Maga, fiatalember - nzett Balzsra, aki rmlt gombszemeivel s sszeszortott szjjal hallgatta az egsz trgyalst - tanuljon az apja hibjbl, s igyekezzen azon, hogy trvnytisztel llampolgr vljk magbl. Soha ne mulassza el adjt azonnal befizetni, mellyel a trsadalom jobbltt biztostjuk.

kesszlsra bszkn intett az embereknek, akik eddig kzben tartott gumibotjaikat vkre akasztva kezdtk sszeszedni a laksban tallhat rtkeket, televzit, Eszter olcs kszereit, a falrl a kpeket. Komoran ltek, mikzben a nevetgl frfiak kihordtk az aprbb, majd a nagyobb trgyakat a hz eltt ll furgonba.

- Szp fotel. - mondta rekedt hangon az egyik nagy darab, alkoholfelhben sz egyenruhs arra mutatva, melyben Albert lt. Albert felllt, odastlt a felesge mg, annak vllra tve kezeit figyelte, amint a kt fick a fotelt megragadta s kicipelte a kocsiba. - J nehz! - rhgtek.

A laks majdnem res volt mr, csupn a nagyobb btorok, valamint nhny takar maradt a fal mell dobva, s szmtalan fikokbl kidoblt ruha, apr csecsebecse. A br krbetekintett, megkszrle a torkt.

- A Bn helyetelen dolog. ljen becsletesen, s rezze a trsadalom megbecslst. A becsletes let: boldog let. - kszldott fel a szemkzti fotelbl, majd nneplyesen, szja sarkban ferde mosollyal azt mondta:

- A Trgyalst ezennel berekesztem.

Kistlt az ajtn, mikzben belergott az elszobban ll manyag jtkautba. A furgon motorja felberregett, s gumisrssal elszguldott.

Mg eltelt pr perc, amg bizonyos lett, hogy elmentek, s hogy nem trtnhet egyelre semmi baj abbl, ha Eszter srva fakad. Halkan, nygve s szipogva, nehogy csendhbortst kvessen el a bks dlutnjukat tlt szomszdokon.

(grin; 99/08/08)