Csak egy szellem

Eltnt.

Persze nem mindig tnik el, ltalban nem teszi. Legtbbszr eltte elkszn, s kedvesen kilp a szavak ltal nyitott ajtn, s halkan, finoman behzza maga mgtt, hogy mg ott lebegjen kis illatfelhknt szemlyisgnek klns hatsa.

Mostanban gyakorta menekl el a gondolatok ell, a knyszer ell, hogy is legyen valaki, egy krvonalazdott, hs-vr, haland ember, s ne csak egy fantom, egy szllong, res test, aki ide-oda libeg a semmiben, llektl llekig.

Szellem volt, szabad s gondtalan, mindenfle knyszer s felelssg nlkl. Gyermeki szabadsg felntt rtelemmel, gyermeki feleltlensg egy felntt, kegyetlen vilgban.

Az ember ltezett, taln mindig is ltezett, taln nem is volt ember, nem tudom mr. De nem volt szellem, s vek nyomtk vllait, olyan vek, melyek soha nem teltek el, s olyan gondok, melyek taln egyek voltak vele. Egyedl lakott egy hatalmas, hossz fvel bortott, szinte vgtelen mez vgn, egy kristlyosan hideg foly s egy zegzugos barlangokkal szaggatott hegyoldal hallgatag trsasgban.

Mikor meg-megroggyant a gondolatok, s nmaga tkletlensgnek slya alatt, beszlt a foly habjaihoz, s elmeslte gondolatait a sziklban alv madaraknak, s a mez fvnek - de a habok elsodrdtak sztlanul, a madarak fln prjukhoz hzdtak, s a f lengett a szlben, de szlni egyikk sem volt kpes.

Taln a barlang lehetett, taln valami si mgia lappangott mlysgesen stt trniban, taln ez az idegen sugrzs vonzotta oda a szellemeket. A szellemek jttek s mentek, nha ott lebegtek rkig, msok eltntek, sztpukkantak egy pillanat alatt.

De az ember nem lelte rmt a szellemekben, hiszen azok el voltak foglalva szellemsgk lnyegvel: huhogtak, lncaikat csrgettk, s flelmetes vagy fjdalmas monolgokat sikoltottak bele a barlang flhomlyba. Nha az ember prblt nekik beszlni, de a szellemek nem hallottk meg szavait, vagy ha hallottk is, olya tvol esett az a huhogstl-sikoltstl, hogy az ember feladta a prblkozst.

A szellemek is valaha emberek voltak, s nha, amikor telihold volt, s a trgyak elhelyezkedse is mgit sugrozott, rkeztek olyan szellemek, akik hallottk az ember szavait, s az ember boldogan, felszabadultan beszlt hozzjuk; s voltak, kik mg nem szoktak hozz szellemsgk nemlthez, s kpesek voltak emberknt, gondolkozva trsalogni az emberrel. De ezek a szellemek ritkk voltak, gyakran eltntek minden ok nlkl, s legtbbjk nem sok mindent tudott mondani az embernek, ami el tudta volna vonni gondolatait az anyagi vilg knjaitl.

Mgis az ember idrl idre megprblt egy szellemet, akit arra rdemesnek gondolt, kiragadni a szellemek rlt krforgsbl, s valahogy megprblta segteni abban, hogy belekapaszkodjon e vilgba, s visszatrjen, enyhteni magnyt s knz gondolatait.

Az utols szellem, rgta mr, megragadta szellemkezeivel, s azt sgta flbe: Jjj, kvess engem, nekeld te is a dalunkat, replj szabadon, korltok nlkl... de az ember nem tudta, hogy kvethetn a szellemeket, s a ksrteties bartja tovalibbent.

De mr rg nem volt telihold, vagy taln a fldanya mgija kavargott msfele, mert nem volt rg, kihez szavait fzhette volna.

Egy szellem, ifj s mersz, gyakorlott ksrt s kvncsi rm, jelent meg egy nap, s beszlt az emberhez, s az ember szlott hozz. s beszltek, s a szellem visszajtt, nap mint nap. s az ember megszerette, s emberknt szlt hozz, nem ltta szellemtestt s halovny fuvallat szemeit, gy beszlt vele mint ltezvel, mint trsval, mint egy msik emberrel.

A szellem pajkos volt, jtkos, s egy nap azt mondta az embernek:

- Ember, n tudom, hogy tudsz tjnni a szellemek orszgba, s meg tudom neked mutatni az utat.

s az ember megrlt, mert vgre megszabadulhat a vilgtl, mely odalncolta. s figyelt a szellemre, amely elkldte a rt msik oldaln lev szikla tetejre:

- s ott tallkozunk, s odaadom neked, pontban dlben, ha tudom, a kvet, a trkiszt, mely tsegt tged a vilgunkba.

Az ember ment a szikla fel, hrom jjelen s hrom nappalon t, s fradtan s szomjasan megrkezett a szikla tvbe. s elindult, s mszott fel, lassan kiserked vre rajzolta tjt felfel, a cscsra.

Vgl felrt, s vrben s vertkben ott llt, krbenzve az ismeretlen tjon, s vrva a szellemet, aki majd odaadja neki a szabadulst jelent kvet.

A nap tztt r, szell nem mozdult. Az ember szenvedett s vrt kis bartjra, aki a szabadulssal kecsegtette.

s elmlt dl, majd az este s beksznttt az j. Fagy sprt vgig a tjon, jeges grcsbe rtva az embert a svt szlben. s eljtt a hajnal, s a dl, a nap gonosz sugaraival, de a szellem nem jtt. s az ember komoran elindult lefel, elknzottan, hesen, fradtan, s fejben kavarogtak a gondolatok.

Ngy napig tartott az t visszafel, s mikor berogyott a barlangba, a szellem ott llt, s nzte, s nem szlt hozz. s az ember elaludt, mly, jult lomba zuhanva.

s felbredt, s a szellemre nzett:

- Nem segtettl. - mondta neki az ember halkan.

- Nem tudtam - mondta a szellem - lmos voltam, s aludtam.

Az ember nzte.

- Meg kell halnom, hogy olyan lehessek, mint te vagy?

- Nem rtem. - mondta a szellem kacagva, s krben rpkdve a barlangban, jtkosan leszaggatva nhny felakasztott dolgot.

- Ha szellem leszek, fogsz mg hozzm szlni? - krdezte.

- Taln. - vonogatta a vllt a szellem. - Nem tudom mg.

- Akarod, hogy szellem legyek?

- Engem ne krdj! - rppent htra a szellem - Helyetted nem fogok dnteni!

- J szellemnek lenni? Mondd meg ht!

- Nem tudhatom, ezt neked kell eldntened!

- Hogyan tudhatnm? Ezt csak te tudod nekem elrulni!

- Ne akard, hogy helyetted dntsek! - zrta le a vitt a szellem, s dhsen eltnt.

Az ember tancstalanul llt, s nzett a semmibe, oda, ahol az elbb mg tlvilgi trsa lebegett, s gondolkodott.

s msnap, hajnalban, a felkel nap sugarai rvetltek egy sszetrt, meggytrt testre, ami a szikla aljn, a barlangok tvben hevert ott, ahova fentrl lehullt. A barlangban tovbb fecsegtek s huhogtak a szellemek, s a szellem az ostobn visong, kavarg sokasgban, aki megtrflta az embert csodlkozva vrta, csak vrta, hogy jjjn a beszlgettrsa, trfinak mulatsgos clpontja, az egyetlen, aki valaha is emberknt tisztelt egy szellemet.

(grin; 99/09/16)