Lopj!

Mzes lelt a gyknyre, ivott egyet a kors tiszta vizbl, s a ktblkra gondolt, amit a hatalmas r adott nki. A npnek irnytsra van szksge. De vajon az r nem teremtette-e az embert pont ellenkeznek, mint trvnyeit?

- Jl nz ki ez a svdgomba. - futott ssze a nyl a szmban a vrses kupacot szemllve, mely a bolt htpult vegnek tloldalrl szemezett velem. Az hsg nagyobb r, mint az rcdula - jttem r ismt, s rmutattam az tvgygerjeszt kupacra, az elad bizonytalan tekintettl ksrve.

Bizonytalan. Igen, ez a legjobb sz arra, amikor valaki belecsppen egy zavarba ejten ismers helyzetbe, s nem tud szabadulni a gondolattl, hogy neki ezt tudnia kellene, erre emlkszik, st, taln mindig is ezt csinlta, vagy valami hasonlt, legalbbis elz leteiben. Egy kupac manyag pitlibl leemel egyet, s elkezd bele pakolni, szemre annyit, amennyit krtem tle, majd az egsz doboz-salta-csomagolpapr komplexumot rhelyezi a mrlegre, s gyrt r egy csinos, vonalkdos, csiricsr cmkt. Igazn takaros.

ltalban persze nem szlok, most mgis elgondolkoztam a dolgok fonksgn, s a szememre bortott ltszat knyes leplt feltpve megkrtem, hogy mrjen le nekem egy res manyag pitlit, melyet ugye gombaknt kaptam, annak ellenre, hogy rnzsre spadtfehr szne s kemny llaga nem tnt sem gombsnak, sem tvgygerjesztnek.

Na igen, t gramm nem sok, mg gombapohrbl sem. De azrt mgis. Ht semmi gond, majd a pnztros, a maga isteni hatalmval, megoldja a gondot s bajt, s az let rncos kuszasga ismt gondtalann simulhat.

A pnztros leny, aki mg taln pp csak ledobta magrl gyermeksgnek utols, semmibl jv vihogsoktl hangos veit, gy nz rm, mint egy csapat harlemi crack-nepper az ppen gbl pottyant, hawaii nadrgos, fnykpezgpes kvr tristra nyri szalmakalapban. "Ezt ott mondtk?" - krdezi, maradk tekintlyt is latba vetve, hogy kiknyszertse bellem a megtrt vallomst, hogy azt a ngy forintot (mert hogy szavamat egymsba ne ltsem, ekkora sszeget kstlt a gombaknt szmllt pitli) valjban n meglopni akartam tle, tltsz dajkamesmmel. Azonban n, a gyakorlott, udvarias m magabiztos Vev, ktm a ngy forintnyi ebet a kereskedelmi karhoz: "Ha gondolja, krdezze meg ket."

Nyilvnvalan nem fogja megkrdezni, elvgre ehhez meg kellene bontania azt a kellemesen bizserget melegsget, melyet a szke s a cspje alatt elhelyezked szerveinek sszhatsa alaktott ki a munka hossz ri alatt. Magyarzatomat olyan arccal hallgatva, mint amikor valakit felszltanak arra, hogy hivatali ktelessge a felmutatott dgltt patkny szrszlainak megszmolsa, s ezen sszeg knyvelse, fs szmlra, beti a ngy forinttal kevesebb sszeget, s az elfogadott udvariassgi szablyok alapjn markt nyjtva, a gp kijelzjre pislantva jelzi, hogy a kijelzett mennyisg fizeteszkzt legyek szves.

Voltam szves. Mialatt keresgltem rmim kzt, megjtt a sokktl tmolyg magabiztossga, mely ezen szavakban kristlyosodott dobhrtymra:

- Jhogy, ez a pohr amgy tizent forint.

- Errl n nem tudok. - vdekeztem, az ezen a ponton mr oly lnyegtelen igazsghoz ragaszkodva. A n - vglis ha pnztros, nem illeti meg tbb a gyermeki "lny" sz - a fejem felett flhangosan tszlt a szomszdos kasszba, mintegy jelezve, hogy n az szemben mr megszntem ltezni:

- Mink mr mindent igyen adunk lassan. A vevk szpen elhordanak mindent ingyen... Sztosztogathatjuk a boltot.

Az r trelme hatrtalan, de nekem, gyarlnak nem adatott meg ezen kegy, gy kiss ingerlten siklottam vissza a nem rg magam mgtt hagyott kpbe.

- Ne haragudjon, de van elg haszon az rukon ahhoz, hogy ezt a ngy forintot a bolt kibrja!

A n rm nzett, mint egy dunbl kihzott, egy hetes vzihullra, mely ppen felje dl valamilyen vgzetes halottszllti mhiba folytn, s azt kpte szemeim kz:

- Haszon? Az nagy haszon, a polcokrl le is lopjk azt a hasznot egy pillanat alatt!

Ebben a pillanatban minden - mint egy meglltott, tles filmen - megmerevedett, s valahonnan srvizav fellrl egy aranysrga, meleg fnycsva vilgtott rm, s arra a liter tejre, melyet mg a kezemben tartottam, s fentrl csodlatos, halkan zmmg gregorin krusdal szlt. Meleg fuvallat libbentette meg ingemet, s elbortott egy desks, klns, tavaszi illat. Azonnal tudtam: igen, EZ a keresztnyek megvilgosodsa, melyrl a szent knyveik s a rszeg prftk mesltek!

s akkor s ott megrtettem, hogy az let tbb, mint becslet s msok tisztelete. Megrtettem, hogy nem szabad egyszersteni, egyskan gondolkozni, beragadni a mindennapok egyforma lpseinek ezrei ltal kimlytett vjatba. Ki kell lpni a fnybe, megismerni az let lnyegt, az igazsgot.

Hiszen a lops mr nem bn! A lops kereskedelmileg ktelez kompenzcis forma! Az rukba beleszmoljk, hogy n lopok, a testi adottsgaim s elmebeli kpessgeim alapjn, persze beleszmolva a tbbi emberekbl ered tlagot is. Becsletemmel csupn romba dntm a precz rkpzst, az tvers s hazugsg oly finom lncolatait, melyek elvezetnek egy komplex csomagolt-s-nem-lophat ru s egy kiszerelt-de-lopand ru kapcsolatnak legmlyig, odig, ahol a finoman balanszrozott rak haland ltal tlthatatlan matematikai formulk segtsgvel nyerik el rtkket, melyben benne van minden emberi aljassg s hazugsg, szenny s megvets, mindaz, amit egy t grammos pohr dgletesen bzl pocsolyaknt felkavarni kpes.

Lopj! Ha nem teszed, nem csak anyagiakban leszel szegnyebb, de vtesz a Szp j Vilg, a Civilizci rendje, trvnyei ellen, vtesz az let ellen, mely minden, mi megadatott.

Vagy ne tedd, s a pnztros joggal kp szembe, mikor megkrdjelezed mindazt, mi alapvet: az igaz, emberi, vagy mg mlyebb, a kereskedelmi erklcst.

(grin; 99/09/16; napsugr abc, szekszrd)