Isten szke brnya

Egyszer mindenkinek meg kell halnia, ezt is tudta, de azrt szerette volna, ha ksbb trtnik, s persze kevsb fjdalmasan. Tudta, hogy az isten majd a menyorszgba emeli, mint hveit ltalban, s hogy az a lt csodlatos lesz, az, amit egsz letben megrdemelt; mgis lvezte az letet, hogy ez a fldhzragadt vilg csak azrt ltezett, hogy az kedvt szolglja. Maradt volna mg, annyi j tlete lett volna arra, hogy lvezze mg kicsit, de gy alakult, s megadta magt az egyltaln nem kellemes rzsnek, hrgse lassan elcsendeslt, majd egy utols, grcss rndulssal a vilg elfeketedett szemei eltt, s meghalt.

"Undortan keser" - gondolta elsnek. "Ki kellene nyitnom a szemem" - volt a msodik gondolata, de valahogy nem igazn sikerlt. Mozogni prblt, de nem trtnt semmi, gy ht fekdt - legalbbis gondolta, hogy fekszik, s vrt.

- Gyere! - mondta valaki, s a fny berobbant elmjbe. Kkes, tompa fny, mint a kristlytiszta hegyi leveg. Krlnzve egy pletszersgben volt, vagy legalbbis hatalmas felletek hatroltk be a teret, amit ltott. Nagy, felfel semmibe vesz falak, s homlyos padl, s... lenzett, de nem ltta a lbait. Fel akarta emelni kezt szemei el, de nem trtnt semmi, s lassan mg az korltolt vilgban is felderengett, hogy ez a vilg valami ms, valami rthetetlen. Haladtak ekzben elre, egy nagy, szomszdos terembe, aminek vgn emberszer, ragyog-vibrl alakok voltak, akik r vrtak. Ksrje (aki egy tompn fnyl frfinek ltszott) megllt, de tovbbhaladt akaratlanul s rthetetlenl a szoba vgben vrakozk fel. Egy nagy kasztalnak ltsz trgy eltt llt meg, melyet messzirl nem is ltott, mert beleolvadt krtafehr sznvel a tompn fnyl fehr falakba.

Csend volt. Igen, gondolta, meghaltam, s ez itt az isten itlszke, s haladok a menyorszg fel!

- Majdnem. - mondta az egyik alak. - Mi vagyunk isten, s valban el kellett dntennk, hogy mi legyen a sorsod. Igazad volt, mikor letedben azt hitted: tetteid hatrozzk meg, mi lesz veled hallod utn. Megmrettettl, s eldntetett a sorsod.

A szke elmosolyodott. Igen, mgis igaza volt. A sok ostoba, jl megjrjk.

- Azonban - folytatta az alak - abban tvedtl, hogy a vilg krltted forog, s hogy az, hogy azt teszed ami neked j, az egyben helyes is. Nem volt az. rtktelen llek vagy. A helyed a pokol, vagy legalbbis amit te annak nevezel. Kijuthatsz akkor, ha minden bnd megbocsjtatott, de ez mr nem tlnk fgg, hanem azoktl, akik ellen bnket kvettl el. Sokan vannak, s lehet, hogy sokig nem bocsjtanak meg. De ki fogod vrni.

Az alak intett, s gy rezte, mintha az egsz vilg rszakadna. Zuhant, pedig semmi nem vltozott, llt a terem kzepn, s az alakok elfordultak tle. Kiltani akart, dbbenten, magyarzkodni, elmondani, hogy szerinte ez volt a helyes, hogy minden, amit tett, a Hitvel egyeztetve tette... de senki nem trdtt vele tbbet. Lassan kisiklott a terembl, egy sttebb folyosn t haladt, sokig, s egy hatalmas mhkaptrhoz hasonl, vgtelenl magas fal el jutott, melyen barlangszer lyukak ttongtak. Tudta, melyik az v, s belpett-lebegett oda, s megllt a lyuk kzepn.

Tudta, ki tudja honnan: ez lesz az otthona mostantl sokig, nagyon sokig. Egyedl fogja azt tenni, amit kiszabnak neki, s ha nagyritkn valaki szl hozz, az csak olyan lesz, akitl bocsnatot kellene nyernie. De sejtette mr, hogy a bocsnat messze mg... Lesz ideje azon gondolkoznia, hogy mit tett helytelenl, lesz ideje szrevenni azon bnket, melyeket elkvetett, melyek szmra addig csupn az let lvezett, szrakozst jelentettek. Sok ideje lesz r. Majdnem egy rkkvalsg.

s tudta: nincs tbb hall, mely megszabadthatn a bntudattl, a magnytl, sajt mocskos lelktl. Elkezddtt j lete, pontosan az, melyet megrdemelt.

grin, 2000/7/12 05:21